Info over ons

Welkom in onze eenheid ‘155ste FOS De Feniks’. Wij zijn aangesloten bij de koepel ‘FOS Open Scouting‘, de actief pluralistische scouts in Vlaanderen. Aan het hoofd van de eenheid staat onze eenheidsleider Arne Boonaert alias Afwachtende Arasari. Hieronder de verschillende takken (= leeftijdscategorieën) en hun takleiders:

Bevers  (’11-’10)      : Adaptieve Anhinga (Césare Vandecauter)
Welpen (’09-’08-’07) : Gewaardeerde Otogone (Madeleine Hellemans)
JVG’s    (’06-’05-’04) : Onbezonnen Spitsvogel (Lander Stroef)
VG’s      (’03-’02)      : Snode Agame (Thor Boonaert)
Seniors (’01)            : Snode Agame (Thor Boonaert)

Kinderen worden niet ingedeeld op basis van leerjaar op school, maar volgens geboortejaar. Hiermee willen wij de scheiding school-scouts duidelijk maken en aantonen dat wij geen onderscheid maken in intelligentieniveau’s. Kinderen die een klas hoger zitten, zullen alsnog ingedeeld worden volgens geboortejaar.

Zoals u ziet dragen de meeste leiders een dierennaam. Dit is hun ‘totem’, een oud gebruik binnen Scouting.

De activiteiten vinden elke zaterdag plaats tussen 14u en 17u30, in ons lokaal Schoolstraat 12 te Zwalm. De gezamenlijke vierkantsformatie zorgt voor een duidelijk begin en einde van de activiteiten. De wekelijkse activiteiten lopen van september tot begin mei, daarnaast zijn er ook weekends en kampen. Houd echter steeds de agenda in de gaten voor eventuele afwijkingen.

Start activiteiten: begin september
Herfstweekend in november
Paaskamp: 5 dagen tijdens de paasvakantie
Einde wekelijkse activiteiten: half mei
Zomerkamp (in tenten): 7-10 dagen begin juli

Communicatie gebeurt hoofdzakelijk via deze website (defeniks.com). Maar u bent steeds welkom om voor of na de activiteiten een babbel te komen doen in de bar (open vanaf 17u30).

Wij dragen een marineblauw uniform. Een uniform zorgt voor een gevoel van gelijkwaardigheid tussen de leden, bevordert het samenhorigheidsgevoel, en maakt dat ook zichtbaar voor buitenstaanders. Daarnaast is het uniform natuurlijk ook een praktisch stuk speelkledij, dat tegen een stootje kan. Lees hier meer info over het uniform.

Het uniform bestaat uit das + dasring, marineblauw hemd, marineblauwe katoenen broek (geen jeans) en donkere functionele schoenen (zoals bottines).

Het uniform kan u aanschaffen in onze eigen Fenikswinkel: in het lokaal na de activiteiten, om 17u30 (verantwoordelijke: Lena) of in de FOS-shop (Kortrijksesteenweg 639 – Gent).

Het inschrijvingsgeld voor een volledig jaar (september-juli) bedraagt €50. Hierin is ook de verzekering voor alle activiteiten inbegrepen en een vieruurtje voor het volledige jaar. U dient hierbij nog te rekenen op een totaal van zo’n €210-250 voor het herfstweekend + paaskamp (5 dagen) + zomerkamp (7 of 10 dagen). Kampgeld en inschrijvingsgeld kan steeds worden overgeschreven op volgend rekeningnummer: BE88 8538 6328 1541. Let er wel steeds op dat je een duidelijke vermelding gebruikt. (Bijvoorbeeld “Inschrijvingsgeld 2017 – 2018 + naam kind(eren)”)

Elke zaterdag voorzien wij een vieruurtje. In 2012 vernieuwen wij ons systeem: bij de inschrijving zullen wij een democratisch forfait bedrag vragen zodat uw kind het ganse scoutsjaar door vieruurtjes krijgt. Deze forfait bedraagt €10 en zit reeds in het inschrijvingsbedrag. U hoeft dus niets extra meer te betalen.

In onze werking kunnen kinderen en jongeren zich ontplooien binnen een groep leeftijdsgenoten. Door het leeftijdsverschil binnen de takken maken ze kennis met oudere en jongere leden. Zo leert de jongere bij van de oudere, en omgekeerd leert de oudere verantwoordelijkheden opnemen, de jongere te helpen,…
De Feniks staat met zijn 130 leden voor een persoonlijke aanpak voor ieder kind/jongere.

Wij danken u alvast voor het vertrouwen dat u ons geeft,

De leidingsploeg.

Soms zegt één filmpje meer dan een lange uitleg vol verbeeldingskracht. Bekijk dus zeker het promofilmpje van FOS Open Scouting!