155ste FOS De Feniks Zwalm
Wolventak

Wolventak

Beste ouders

Al enkele jaren zijn ze iets dat we in ons achterhoofd houden, maar nu zijn ze er ook echt: de wolven.

Het gaat hier uiteraard niet over wolf August, Naya of Noëlla, maar wel over een nieuwe tak die wij er vanaf dit jaar bij hebben in onze eenheid. Afgelopen jaar hebben we met onze welpen ondervonden dat het zelfs met een grote leidingsploeg geen evidentie is om een grote, van energie overlopende, groep te entertainen zonder aandacht te verliezen voor ieder van onze individuele welpen. Daarom starten we dit nieuwe scoutsjaar met een nieuwe tak tussen de welpen en de Jongverkenners. Concreet zullen het onze leden met geboortejaar 2012 en 2013 zijn die samen de wolven zullen vormen. De wolven zijn een tak die zich niet enkel op vlak van leeftijd tussen de welpen en jongverkenners valt, maar ook qua invulling zullen we de wolven het beste van twee werelden kunnen bieden. Dit wil zeggen dat we een evenwicht zullen zoeken tussen het overwegend speelse aspect dat domineert bij de welpen en de vaardigheden die ze goed zullen kunnen gebruiken bij de jongverkenners.


Enkele vragen en antwoorden:

Hoe lang gaan de Wolven dan op kamp? (eigen bagage?)

Wat kampen betreft gaan we met de wolven net als met de oudere takken 10 dagen op kamp. Hier zullen we inzetten op het verwerven van vaardigheden die we tot dit jaar bij de jongverkenner nog op sneltempo aan moesten leren. Al deze vaardigheden zullen tussen of tijdens spelen aan bod komen, er wordt dus veel bijgeleerd, maar nog veel meer gespeeld. We verwachten niet dat de wolven hun eigen bagage kunnen dragen op zomer en paaskamp, hun (nog steeds zo compact mogelijke) bagage mag dus net zoals deze van de bevers en welpen in de camion.

Wat met tweedaagse?

Tweedaagse is nog niet aan de orde bij de wolven, wel zal een eendaags alternatief worden uitgewerkt op maat van onze wolven.

Moeten Wolven ook hun eigen eten maken op zomerkamp?

De wolven zullen nog door onze kookouders en stamploeg voorzien worden van eten doorheen het kamp, wel zullen ze leren hoe ze kunnen koken op een houtvuur en zullen ze al eens een koekje van eigen deeg mogen verwachten.

Hoe zit het met de Welpenbelofte? Kan mijn zoon/dochter deze nog bij de wolven halen?

De welpenbelofte is zoals de naam doet vermoeden iets dat we het liefst bij de welpen willen houden. Dit jaar echter maken we nog een uitzondering en zal het mogelijk blijven om de welpenbelofte te halen bij de wolven. Het is dus de bedoeling dat vanaf volgend jaar de welpenbelofte uitsluitend bij de welpen behaald kan worden. Als techniekenwerking werken we verder op het reeds bestaande systeem van badges met focus de eerste en tweede ster gevolgd door de prestigieuze grijze wolf. We willen graag nog eens benadrukken dat dit uitbreidingen zijn, en geen verplichtingen, wij verwachten niet dat iedere wolf zijn grijze wolf zal behalen en dat is dan ook helemaal geen probleem.

Mijn zoon/dochter is nu eerste jaar JVG, in welke tak staat hij/zij dan volgend jaar?

Hij/zij blijft bij de JVG’s, het zijn enkel de leden die dit jaar tweede en derde jaar welp waren die opschuiven om onze nieuwe wolventak te vullen. De welpen zullen dus bestaan uit de leden die dit jaar eerste jaar welp waren en de tweede jaar bevers of respectievelijk leden uit 2014 en 2015. De bevers blijven ongewijzigd, en zullen dus bestaan uit leden met geboortejaar 2016 en 2017.

Nieuwe wet voor de wolven?

JA! Deze kan je hieronder vinden:

“Als wolf leer ik ontdekken en mijn grenzen verleggen. Ik ben bereid nieuwe technieken te leren, anderen in de roedel te leren kennen, mezelf en anderen te respecteren en eerlijk en actief mee te spelen.”

Wat met kentekens?

Bij de wolven mogen de kentekens van de welpen nog steeds gedragen worden, er hoeven dus geen nieuwe badges aangekocht te worden.


Extra vragen?

Bij extra vragen kan u altijd een mailtje sturen naar newfoundlander@defeniks.com (takleider van de wolven) of naar iemand van de wolvenleiding gaan voor of na een activiteit (de leidingsverdeling wordt bekendgemaakt tijdens de eerste verzameling). Ook op onze infoavond (9 september) zullen we nog eens uitgebreid stilstaan bij de wolventak en de vragen die in de tussentijd gesteld zijn.

Tot in september

De leiding