155ste FOS De Feniks Zwalm
VZW

VZW

Steunvereniging 155e FOS De Feniks VZW
Welkom bij de VZW van de Feniks!

Graag bieden wij u iets meer uitleg bij het wat en hoe van deze VZW en willen wij u uitleggen waarom deze VZW is opgericht en wie er achter deze vereniging zit.

Waarom is er een VZW verbonden aan de Feniks: functies van de VZW
Deze VZW is opgericht met verschillende doelstellingen.
Een eerste doelstelling waarmee de VZW zich wil bezighouden is de zoektocht naar een eigen lokaal. De voorbije jaren is binnen de leidingsploeg duidelijk geworden dat het lokaal waar we nu zitten, hoewel een verbetering ten opzichte van het vorige lokaal, nog altijd niet optimaal is. Het is te klein voor onze werking, we hebben onvoldoende plaats om ons materiaal op een kwalitatieve manier te plaatsen, het is onvoldoende onderhouden en de locatie aan de drukke baan tussen Nederzwalm en Zingem is qua veiligheid ook niet optimaal. Het is ook nog steeds een gedeeld lokaal (gedeeld met de KAV): hoewel dit niet het grootste probleem is, is de verzuchting naar een eigen lokaal toch groot.

Wij met de VZW zijn dus enorm hard aan het zoeken naar alternatieven voor het huidige lokaal waar we zitten. We hebben hiervoor enkele pistes waarvan we onderzoeken welke het beste alternatief is. Een nieuwbouw is hierbij niet uitgesloten. Eenmaal we een lokaal zouden hebben is het juridisch gezien ook nuttig dat de VZW zich bezighoudt met de eigendom en het onderhoud hiervan. Opdat niet één enkel individu alle kosten en risico’s van het bouwen en onderhouden van een lokaal zou moeten dragen, zal het de VZW die zich hiermee bezig zal houden. Op deze manier is het ook gegarandeerd dat het lokaal ter beschikking van de Feniks zal blijven.

Een tweede doelstelling van de VZW is het ondersteunen van de leidingsploeg bij het organiseren van evenementen. De Feniks organiseert tal van evenementen op een jaar, gaande van een paintball-tornooi over een quiz tot een feestweekend met kaas- en wijnavond en de ondertussen reeds legendarische fuif Fête Local. Dit komt, naast het in elkaar steken van de zaterdagnamiddagactiviteiten en kampen allemaal op de schouders van de leidingsploeg terecht. Om deze schouders ietwat te ontlasten willen wij als VZW hulp bieden bij de organisatie en uitvoering van deze evenementen, zodanig dat de leidingsploeg zich meer kan concentreren op het leiding geven zelf. Dit kan gaan van kleine hulp (eens helpen afwassen of opruimen) tot helpen bij het voorbereidend of organisationeel werk tot het zelfs zelf in elkaar steken van evenementen.

Een laatste belangrijke taak van de VZW is diens verantwoordelijkheid over het materiaal. Al het groot materiaal staat op naam van en is verzekerd onder de VZW, dit opnieuw om de reden dat niet één individu hiervoor de kosten en risico’s zou moeten dragen. De VZW houdt zich in dit kader ook bezig met het beheer van dit materiaal, zodanig dat dit ook niet allen op de schouders van de leidingsploeg terecht komt.

Wat de VZW niet doet
De VZW is opgericht met de bovenstaande functies in het bijzonder. Het is enorm belangrijk om te benadrukken dat de VZW zich niet gaat bezighouden met het organiseren van de zaternamiddagactiviteiten en de kampen. Dit is voor de leiding van de Feniks en zoals reeds gezegd gaat de VZW er in bepaalde gevallen voor zorgen dat leiding zich hier net meer gaat kunnen op concentreren.

Wie is de VZW?
De VZW bestaat uit acht leden: zeven bestuursleden en één extra lid dat deel uitmaakt van de Algemene Vergadering. Dit zijn vooral (oud-)leiding en ouders van kinderen van de Feniks. Wie er in het bestuur zit en hoe u ze kan contacteren kan u onderaan deze pagina vinden.

De VZW en u?
Uiteraard kunnen wij zoveel hulp als mogelijk gebruiken, en daarom hebben wij u nodig! Wat kan u betekenen voor onze vereniging?
Wij zoeken altijd geëngageerde ouders om ons bij te staan met raad en daad. Ziet u het zitten om eens te helpen op een evenement van de scouts (grote of kleine hulp) of meer zelfs: om er zelf een te organiseren? Kent u mensen uit het bouwmilieu of bent u zelf zo iemand? Heeft u anders connecties of bent u zelf iemand die ons kunnen/ kan vooruithelpen in een van onze doelstellingen of taken? Wij hebben u nodig! Contacteer ons gerust persoonlijk (wij zijn meer dan regelmatig tijdens of na de zaternamiddag op in en rond het scoutslokaal te vinden en tijdens evenementen zal u ook wel iemand van de VZW vinden), via email of via telefoon (?).
Ook zullen wij regelmatig samenkomsten houden om ouders en sympathisanten te informeren over onze projecten en bij grote beslissingen zullen wij de stem van iedereen proberen te betrekken. Op Algemene Vergaderingen bent u meer dan welkom. Alle hulp, opmerkingen en input met betrekking tot onze werking is welkom en zal zeker gehoord worden!

Onze statuten
Voor diegenen die meer in detail het hoe en wat van onze VZW willen kennen plaatsen wij hier onze statuten.

Het bestuur

Scouts (oud-)leiding

Scoutsouders

 

 koen Voorzitter:

Koen Geurs

koengeurs@hotmail.com

0496/11 20 57

wouter Secretaris:

Wouter Has

wouter_has@hotmail.com

0476/40 86 63

 ewout Penningmeester:

Ewout Speecke

ewout_speecke@hotmail.com

0489/93 37 62

 

 filip Bestuurslid:

Filip Vanderbeken

filip_vanderbeken1@gmail.com

0472/70 58 28

 

 bram Bestuurslid:

Bram Gevaert

leeuwerik@defeniks.com

0486/42 96 66

 

 brigitte Bestuurslid:

Brigitte Vermeersch

notaris@notarisvermeersch.be

055/49 72 11

 

 ben Bestuurslid:

Benjamin Debruycker

benjamin_debruycker@hotmail.com

0483/66 11 23